Bizi arayın: 0 224 234 05 00 Online Randevu
Uzm. Dr. Cengiz Mıhçı
Meslekte 48. yılı
Hakkında

1952 yılında Elbistan’da doğdum. Malatya Gazi İlkokulunu ve Elazığ Lisesini bitirdim. 1976 yılında Hacettepe Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı üniversitede kulak burun boğaz ihtisasımı tamamladım. Askerlik görevimi tamamladıktan sonra 1983 yılında Bursa’da serbest hekim olarak çalışmaya başladım. 1988 yılında arkadaşlarımla birlikte; kulak burun boğaz, işitme, konuşma, ses, denge bozuklukları alanında hizmet veren Grup Medika’yı kurduk. Günümüzde de Grup Medika’da çalışmaktayım. Evli ve 3 çocuk babasıyım.

Daha fazla gör
Soru:
Cengiz Bey sizi Ü…Y… tavsiye etti, onun da annesinin işitme kaybı sorununu tedavi etmişsiniz. Yaşlılığa bağlı olduğunu düşünüyoruz, çünkü işitme kaybı gençliğinde yoktu. Babamız 83 yaşında, bedensel olarak çok sağlıklı ve dinç. Fakat anlattığına göre bu durum 6 yıldır varmış. Unutkanlık sorunları da var. Bir de sürekli düşüyor. Biz haftaya gelmek istiyoruz, umarız çare olur.

Merhaba,

Yaşlılığa bağlı işitme kayıplarında ortaya çıkan birçok belirti arasında en riskli olanlardan biri denge kayıplarıdır.  Diğeri de hafızada, mental – zihinsel kabiliyetlerde gözlenen gerilemeler. Yaşlılığa bağlı işitme kayıplarının demansı yani bunmayı hızlandırıcı etkileri olduğunu tanımlayan araştırmalar da var. Denge sorunları beyin ya da beyine giden denge ile ilintili sinirlerin hasar görmesi ya da söz konusu sinirlerin beyine yanlış uyarılar iletmesi neticesinde gelişir.

İşitme kaybı bu sebeple sadece günlük yaşamdaki iletişim engelleyen, kalitesini düşüren bir sorun değildir. Öğrenmeyi, zihinsel yeteneklerin korunmasını da etkiler. Daha da önemlisi, tedavisiz, rehabilite edilmeden geçirilen süre ne kadar uzarsa, konuşma bozuklu gibi, unutkanlık gibi geri dönüşü hayli sıkıntılı ikincil sorunlara da yol açar.  

Babanızla ilgili paylaştıklarınız, ortalama yaşam süresi uzun veya uzayan; 60 yaş üstü popülasyonun -insanların yoğun olarak bulunduğu pek çok ülkenin ve onların bireylerinin de sorunu. Sensörinöral işitme kayıpları adını verdiğimiz yaşlılığa bağlı işitme kayıpları; 65-74 yaş arasında her 4 kişiden birinde, 75 yaşın üstünde ise her 2 kişiden birinde görülüyor.

Toplumsal bilince, farkındalığa bağlı olarak ya hekim desteği alınıyor, ya da bir şey yapılmıyor. Gelişmiş ülkelerde yaşlı popülasyon hayatın içinde kalmaya, sosyalleşmeye devam ettiğinden, yaşlılığa bağlı işitme kayıplarında işitme cihazı kullanımı daha iyi düzeyde.

Sağlıklı, dinç, hala üretmeye devam edebilecek 60 yaş üstü grup, çok kolay rehabilite edilebilecek sorun sebebiyle kabuğuna çekilip, depresif bir yaşama sürükleniyor.  Aslına bakarsanız işitme cihazı da tıpkı gözlük gibi yardımcı bir medikal araç. Nasıl görmek, okumak yaşamsal ise işitmek de en az görmek kadar zaruri. Yaşlılık, doğal ve net işitmeye mani değildir, çözümü vardır. Randevunuz oluşturuldu, bilgisi de verildi. Sağlıklı günler diliyorum.  

UZMANA SOR
Uzm. Dr. Faruk Şahin
Meslekte 46. yılı

Uzman doktorlarımız genellikle sorularınıza 3 iş günü içerisinde dönüş yapmaktadır.

Sohbet penceresi aç
1
Canlı Destek
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?