1952 yılında Elbistan’da doğdum. Malatya Gazi İlkokulunu ve Elazığ Lisesini bitirdim. 1976 yılında Hacettepe Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı üniversitede kulak burun boğaz ihtisasımı tamamladım. Askerlik görevimi tamamladıktan sonra 1983 yılında Bursa’da serbest hekim olarak çalışmaya başladım. 1988 yılında arkadaşlarımla birlikte; kulak burun boğaz, işitme, konuşma, ses, denge bozuklukları alanında hizmet veren Grup Medika’yı kurduk. Günümüzde de Grup Medika’da çalışmaktayım. Evli ve 3 çocuk babasıyım.
Daha fazla görMerhaba, annenizin şikayetleriyle ilgili anlattıklarınız, yaşlılığa bağlı işitme kaybı tablosunu doğruluyor. Sıklıkla 60 yaş üstü işitme kaybının etkilerini daha yoğun gösterdiği, ağırlıklı olarak her iki kulakta saptanan tıptaki adıyla Presbiakuzi; sensörinöral yani sinirsel tipteki işitme kayıpları arasındadır. Yaşlılığa bağlı işitme kayıplarındaki hasta şikayetlerini “Duyuyorum, ama konuşulanları anlayamıyorum” şeklindeki, bu sorunu yaşayanların sıkça dile getirdikleri ifade kalıbıyla açıklarız.
Anneniz de çok yüksek olasılıkla ince sesleri ayırt etmekte zorlanıyor, dolayısıyla konuşmaları anlamakta güçlük çekiyordur. Yaşlılığa bağlı işitme kaybı olanlarda şu belirtiler de gözlenir:
Birkaç kişinin aynı ortamda bulunduğu sohbetlerde, konuşmaları anlayamazlar, Kendilerine söylenenleri tekrar edilmesini isterler, Yüksek sesle televizyon seyrederler.
İki kişiden fazla kişinin olduğunda veya arka plan gürültüsü olduğunda konuşmaları takip etmede güçlük. Kulaklarındaki çınlamadan, baş dönmesi veya denge kaybından da bahsedebilirler. Yaşlılığa bağlı işitme kayıplarında en çok çekindiğimiz noktalardan biri, bu durumun mental sağlık üzerinde oluşturduğu olumsuzluklar. Zira, ses uyaranlarının, günlük yaşamdaki iletişim kalitemizin sürdürülebilmesini sağlamasından öte, beynimizdeki konuşma ve öğrenme merkezi üzerinde önemli etkileri de bulunuyor. Yaşlılığa bağlı işitme kayıplarının rehabilite edilmemesi halinde, demans yani bunamanın hızlandığına dönük önemli araştırmalar bulunuyor.
İşitme sorunu yaşayan kişiler, iletişimde problemler yaşadıkları için kendilerini sosyal yaşamdan izole edebiliyor. Bu da psikolojik sorunların ortaya çıkmasına sebep olabiliyor.
Tabi denge bozuklukları da çok önemli. Günlük yaşamda düşme gibi kimi kazaların ortaya çıkmasındaki riskleri de artırıyor. Yaşlılığa bağlı işitme kayıplarının tedavisi yani rehabilitasyonu mümkün. Önce kapsamlı bir muayene ardından saf ses işitme testi, gerekiyorsa bir dizi tetkikle uygulayacağımız tedavi programını planlayacağız. Randevunuz oluşturulmuş, tarafınıza da bilgilendirme yapılmış. Sağlıklı günler diliyorum.