1952 yılında Elbistan’da doğdum. Malatya Gazi İlkokulunu ve Elazığ Lisesini bitirdim. 1976 yılında Hacettepe Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı üniversitede kulak burun boğaz ihtisasımı tamamladım. Askerlik görevimi tamamladıktan sonra 1983 yılında Bursa’da serbest hekim olarak çalışmaya başladım. 1988 yılında arkadaşlarımla birlikte; kulak burun boğaz, işitme, konuşma, ses, denge bozuklukları alanında hizmet veren Grup Medika’yı kurduk. Günümüzde de Grup Medika’da çalışmaktayım. Evli ve 3 çocuk babasıyım.
Daha fazla görHalk arasında “kulak kireçlenmesi” olarak da tanınan “Otoskleroz Hastalığı”, en karakteristik belirtisini “işitme kaybıyla” gösteren, ilerleyici bir hastalıktır. Ünlü besteci Beethowen’in de otoskleroz olduğu bilinmektedir.
Otoskleroz Hastalığını, oluştuğu bölgeyi ve sonuçlarını anlayabilmek için önce işitmenin nasıl oluştuğunu bilmek gerekir. Yaşamımızda, ses dalgaları; dış kulaktan kulak zarına ulaşarak, burada bir titreşim oluşturur. Kulak zarında oluşan bu titreşimler, orta kulakta bulunan, örs, çekiç ve üzengi kemikleriyle, işitme sisteminin en önemli bölümü olan iç kulak sıvılarına ulaştırılır. Ses dalgalarından titreşime dönüştürülen bu veri, iç kulak sıvısında bulunan sinir uçlarından alınıp, işitme siniri vasıtasıyla, beynimizdeki işitme merkezine aktarılır. Bu mekanizmada titreşim aktarımı bozulduğunda, işitme kaybı başlar. İşte otoskleroz hastalığı, yani kulak kireçlenmesi, kulak zarından gelen titreşimi aktaran kemik yapısında görülür.
Yukarıda anlattığımız; işitme sisteminin en kritik bölümünde anormal kemik oluşumları görülür. Otoskleroz Hastalığı tutulumunun en sık görüldüğü nokta da; üzengi kemiğinin, oval pencere adıyla tanımlanan yeridir. Kulak zarında titreşime dönüştürülen ses dalgaları, kulağın minik üçlü kemik yapısının bu noktasında engele takılır, iç kulağa aktarılamaz ve iletişim tipi işitme kaybı oluşur. Bu değişikliklerin iç kulağı da etkilediği durumlar bulunabilmektedir. Bu konuyu yani koklear otoskleroz’u başka bir bilgilendirmeye bırakalım. Grup Medika’da Otoskleroz Hastalarının takibi ve cerrahisi yapılmaktadır. https://grupmedika.com.tr/bolumlerimiz/
Otoskleroz ailesel kökenlidir!
Otoskleroz; kulak kireçlenmesi hastalığının genetik aktarımla, ailesel kökenli özellikler taşıdığı bilinmektedir. Nesilden nesile, aralarda kuşak atlayarak geçiş yapıp, kendini gösterebilir. Bazen yavaş yavaş, çoğunlukla da hızla seyrederek, işitme kaybıyla yaşamı etkiler. Otoskleroz yine çoğunlukla her iki kulakta birden görülebilir.
Otoskelroz Hastalığı’nın ortaya çıkardığı tabloyu durduracak medikal, ilaçlı tedavisi bugün için yoktur.
“Stapedektomi” olarak adlandırılan “Otoskleroz Ameliyatında”; anormal kemik oluşumları sebebiyle titreşimleri iletme kabiliyetini kaybeden üzengi kemiği çıkartılarak, yerine ses dalgalarını iletecek özel bir protez yerleştirilir. İşitmenin normalleşmesi, ameliyat sonuçlarının pozitif etkilerinin görülmesi 2-3 ayı bulmaktadır. Otoskleroz gelişimi hakkında hazırlanmış dokümantasyon filmini linke tıklayarak izleyebilirisiniz https://www.youtube.com/watch?v=AleRIxNNgzk