1973 yılında Bolu’da doğdum. 1998 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Bölümünden uzmanlığımı aldım. Erzincan Devlet Hastanesi, Yenişehir Devlet Hastanesi, Şevket Yılmaz Eğitim Araştırma Hastanesi ve Doruk Tıp Merkezinde çalıştım. 2015 yılından bu yana Özel Grup Medika Tıp Merkezinde çalışmaktayım. Evli ve bir çocuk annesiyim.
Daha fazla görVertigo sorunları yaşayan birçok hastamın anlattıklarını değerlendirirken, televizyon programlarında ya da yazılarımda hep altını çiziyorum. Çünkü çok ama çok önemli. Vertigo bir hastalık değil, bu tabloyu oluşturan belirtiler bütünüdür. Buna yol açan ise altta yatan başka bir etkendir.
Şimdi buradan hareketle yeniden izah edelim.
Baş dönmesi olarak adlandırılan; insanın yaşadığı ortamdaki hareket yanılsamasından ibarettir. Bireyler, hastalarımız; etraflarındaki objeleri eşyaları ya da kendilerini hareketli gibi hissederler. Çoğunlukla şiddetlidir ve bireyleri ciddi düzeyde korkutur.
Dengesizlik ise; bireylerin içinde yer aldıkları ortama göre dengelerini sağlayamaması ve hareketli olduğu hissini yaşamalarıdır. Anlatımdan da anlaşılacağı üzere baş dönmesi ve dengesizlik arasında fark vardır. Buna sebep olan hastalıklar, haliyle tedavileri de farklıdır.
Kulak Burun Boğaz hekimlerine başvuran, her 10 hastadan neredeyse 2’sinin sorunu denge bozuklukları. 60 yaş üstü bu sayı daha da artıyor. Yine bu sorunları yaşayan hastalarımızın çok önemli bölümünde düşmelere bağlı, kırıklar, yaralanmalar gibi kimi zaman yaşamı tehdit eden kazalarla da karşılaşıyoruz. Dolayısıyla bu problemler, ötelenecek, geçiştirilecek sorunlar değil.
Sizin sorunuz kanalıyla sıkça karşılaştığımız, kulak kaynaklı baş dönmelerini de özetlemek istiyorum
BPPV: Benign Paroksismal Pozisyonel Baş Dönmesi
Tetikleyici; baş ve/veya gövdenin ani hareketi. Birden başlar, çoğunlukla 1 dakika sürer, hayli şiddetli baş dönmesi gözlenir. Hastalar tam yataktan kalkarken veya yatakta dönerken başladı, şeklinde şikayetlerde bulunur. BPPV tipi baş dönmelerinde işitme kaybı öyküsünü pek duymuyoruz. Bu tabloya bulantı ve kusma eşlik edebiliyor.
Sebebi; dengemizi sağlayan sitemlerden olan iç kulaktaki kristallerin yer değiştirmesidir. Tedavisini ise iç kulakta yer değiştiren kristallerin tekrar yerine oturttuğumuz manevralarla yapıyorum.
Ve Meniere Hastalığı
Vertigo bulgularının belki de en anormal düzeyde olanlarını Meniere Hastalığı’nda çok daha yoğun görüyoruz. Şiddetli ve gerçek baş dönmesi, kulaklarda dolgunluk hissi, bulantı ve kusmalar, işitme kaybı ve kulaklarda çınlama. Bu anlattıklarımız ataklar şeklinde seyreder. Baş dönmesi 20 dakikaya kadar çıkarken, bulantı, kusma ve terleme nöbetleri de oluşabilir. Bu atak geçişlerinin kimi hastalarımızda 1 gün sürdüğünü biliyoruz. Bir önemli bilgi daha paylaşmak isterim. Meniere Hastalığında yaklaşık 8 yıl içinde ikinci kulakta da şikayetleri başlayabiliyor. Tedavi planlaması uzun süreli . Daha da önemlisi Meniere ile yaşama bilincine sahip olmayı gerektiriyor. Tuz kısıtlaması, stres yönetimi çok çok önemli. İşitme kaybıyla alakalı anlatımınızı -şikayetinizi bu yönüyle de sorgulamak isterim. SGK anlaşmalarımız var, kayıt işlemlerinizde gerekli girişler sağlanacak, bilgisi de verilecektir. Randevunuz oluşturuldu, bilgisi de tarafınıza verildi.