Bizi arayın: 0 224 234 05 00 Online Randevu
Uzm. Dr. Cengiz Mıhçı
Meslekte 48. yılı
Hakkında

1952 yılında Elbistan’da doğdum. Malatya Gazi İlkokulunu ve Elazığ Lisesini bitirdim. 1976 yılında Hacettepe Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı üniversitede kulak burun boğaz ihtisasımı tamamladım. Askerlik görevimi tamamladıktan sonra 1983 yılında Bursa’da serbest hekim olarak çalışmaya başladım. 1988 yılında arkadaşlarımla birlikte; kulak burun boğaz, işitme, konuşma, ses, denge bozuklukları alanında hizmet veren Grup Medika’yı kurduk. Günümüzde de Grup Medika’da çalışmaktayım. Evli ve 3 çocuk babasıyım.

Daha fazla gör
Soru:
Kulak kirinin temizlenmesinin en doğru yolu/yöntemi nedir?

Modern yaşamın birçok aracı gibi kulak temizleme yardımcıları da iyi kullanıldığında faydalı, kötü kullanıldığında zararlıdır. Öncelikle fizyolojik olarak kulak, temizlik gerektiren bir organ değildir. Kulak kiri esasında kulağın kendi yaptığı bir salgıdır, kir de değildir. Bu salgıyı her gün fark edilmeyecek miktarlarda dışarıya çıkarır! Dışarıya çıkan bu salgı pamuklu çubuk kullanılarak alınabilir. Ama kulağın derinliklerine dalıp, oralardan bir şey çıkarmaya çalışmak, kulağa zarar vermeyi mümkün kılabilir. Bir Kulak Burun Boğaz uzmanın ölçüsüyle, sadece küçük parmağın girebildiği yere kadar pamuklu çubukla temizlik yapılması, en doğru olanıdır.

Yanlış bilgiye dayanan, yanlış bir soru! Nedenine gelince: Daha önce de ifade ettiğimiz gibi halk arasında kulak kiri olarak tanımlanan; kulağın kendi salgısıdır ve kir değildir. Dolayısıyla temizlemek gerekmez. Ancak kulakta bir tıkaç oluşturarak işitmeyi engelliyor veya kulağın farklı bölümlerinde enfeksiyona zemin oluşturuyorsa işlem gerekir. Bu gibi durumlarda kullanılacak yönteme hekim karar verir. Geçmiş yıllarda yapıldığı şekliyle hekim olmayan kişilerin şırıngayı alıp kulağı yıkaması, birçok olumsuz durum yaratmaktadır, asla yapılmamalıdır. Diğer yandan bu işlemin periyodik olarak belli zamanlarda yapılması da gerekli değildir. Kulak tıkandığında hekime başvurulur, o da gereğini yapar.

UZMANA SOR
Uzm. Dr. Faruk Şahin
Meslekte 46. yılı

Uzman doktorlarımız genellikle sorularınıza 3 iş günü içerisinde dönüş yapmaktadır.

Sohbet penceresi aç
1
Canlı Destek
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?