Bizi arayın: 0 224 234 05 00 Online Randevu
Uzm. Dr. Faruk Şahin
Meslekte 51. yılı
Hakkında

18 Şubat 1948’te Bursa Orhangazi Gölyaka köyünde doğdum. İlkokul 1. sınıfı, evimize yürüme mesafesi yarım saat olan Dutluca Köyü İlkokulunda okudum. Birtakım problemler neticesinde o okuldan ayrıldım ve ilkokul eğitimimi Gemlik Şehit Cemal İlkokulunda tamamladım. Ortaokul ve lise öğrenimimi; ortaokul yatılı, lise nihari olmak üzere Bursa Erkek Lisesinde tamamladım. İlk üniversite sınavımda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandım. Bugün 67-68 kuşağı diye anılan öğrenci grubunun içerisinde yer aldım. 1973 yılında bizim girmemizin ardından Çapa ve Cerrahpaşa Tıp diye ikiye ayrılan İstanbul Tıp Fakültesinin Çapa tarafından mezun oldum. Hemen askere gitmeye karar verdim ve Samsun’da acemi birliğimde çektiğim kura ile Elazığ Topçu Tabur Komutanlığının revirinde göreve başladım. Askerliğim sırasında, sınıf arkadaşım Dr. Şükran Oğuz ile evlendim. 1974 yılında kızımız Aslı dünyaya geldi. Askerliğimin bitiminden sonra Bursa’ya dönme kararı aldık. Eşim, 1976 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinde anesteziyoloji ihtisasına başladı. Ben kendi bölümümün sınavını bekleyerek 1978’de eğitimime başlayabildim. 1980 yılının Haziran ayında kızımız İdil dünyaya geldi. 1981 yılında ihtisasımı tamamladım ve uzman olarak çalışmaya başladım. 1980 darbesinin dayattığı kötü koşullar nedeniyle, ailemle birlikte aldığım karar neticesinde üniversiteden ayrıldım. 1981 Mayıs’ından itibaren Setbaşı’nda açtığım muayenehanemde çalışmaya başladım. Aslında amacım en kısa sürede grup çalışmaları için bir ekip kurmaktı. Bu hayalle günler, yıllar gelip geçiyordu ki, Dr. Cengiz Mıhçı diye bir KBB hekiminin de grup çalışmaları için hazırlık yaptığını duydum. Cengiz Bey ile tanıştıktan sonra çalışmaları birlikte yürütmeye başladık. 1986-87 döneminde ciddi zorlukları aşarak Biltaş KBB Anonim Şirketini kurduk. Çekirge Caddesi üzerindeki kliniğimizde göreve başladık. Kendi çapımızda birçok yeniliklere imza atarak çalışmalarımızı sürdürdük. 1989’un sonunda Harvard MD MEEI’de, gözlemlerde bulunmak üzere bir yıl Boston’da yaşadım. Buradaki doktor arkadaşlarımın önerisi ve ortağım Dr. Cengiz Mıhçı’nın onayıyla rinoloji ile ilgilenmeye karar verdim. 1990 yılı sonunda döndüğümde kliniğimizde endoskopik sinüs cerrahisi, açık teknik rinoplasti ve nazal alerji tanı ve tedavisini başlattık. Meslek faaliyetlerimin dışındaki zamanımı tenis oynayarak, rüzgâr sörfü yaparak, müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum.

Daha fazla gör
Soru:
İşimiz gereği çocuğumuza bir süre büyükannemiz baktı. Dedemiz de sigara içiyor. Oğlum 5 yaşında geniz eti sorunumuz var. Bu sorun hayatımızın bir parçası olunca bir sitede okudum, pasif sigara dumanı da yapıyormuş, ne yapmalıyız? İlaçla tedavi olmaz mı?

Sigara tiryakiliği çağımızın en büyük sorunlarından biri. Tiryakilerin çevresi için de durum aynı. Özellikle çocuklar için daha da ciddi. Pasif sigara içiciliği, yani çocukların yanında sigara içilmesi vücudun doğal savunma sisteminin bir parçası olan adenoid yapının büyümesine sebep olabiliyor. Geniz eti, sigara dumanı, alerji ya da sıkça enfeksiyonlara maruz kalınması gibi hallerde hipertrofiye, büyüme eğilimine giriyor.

Büyümüş geniz etinin yaşattığı problemleri farklı sorularda anlattım. Özetle burun hava kanalından geriye doğru solunum zorlaşması, geniz etinin bir tıkaç etkisi oluşturması en basitinden horlamaya, ağız açık uyumaya, uykuda solunumun durmasına yol açabiliyor. Fakat sıkça tekrarlayan enfeksiyonlar çocuk için daha büyük bir problem. Çünkü bir süre sonra geniz eti enfeksiyonların merkezi haline geliyor.

Büyüme geriliğini de anlatmıştım. Geniz etiyle alakalı soruların altında detaylı biçimde bulabilirisiniz. Geniz eti çok büyümüş ve medikal tedaviye, yani ilaçlı tedaviye yanıt vermeyen çocuklarda dikkat dağınıklığı, derse konsantre olamama, koku almada azalmalar, orta kulak enfeksiyonları, işitme kayıpları, sinüzit, bademcik iltihabı, akciğer enfeksiyonları da ikincil olarak gelişebiliyor.

Ne yapmalısınız sorunuza gelince; endoskopik muayene ile artık isabetli tanı koyuyoruz.  Çocuk yönünden sıkıntı veren bir işlem de değil. Şayet geniz etinin hava yolunu mekanik olarak tıkadığı görülürse cerrahi en ideal seçenektir. Ayrıca günümüzün modern cerrahi yaklaşımlarıyla her yaş grubundaki çocuğumuzun ameliyatını başarıyla yapıyoruz.

 

UZMANA SOR
Uzm. Dr. Faruk Şahin
Meslekte 46. yılı

Uzman doktorlarımız genellikle sorularınıza 3 iş günü içerisinde dönüş yapmaktadır.

Sohbet penceresi aç
1
Canlı Destek
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?