Bizi arayın: 0 224 234 05 00 Online Randevu
Uzm. Dr. Cengiz Mıhçı
Meslekte 49. yılı
Hakkında

1952 yılında Elbistan’da doğdum. Malatya Gazi İlkokulunu ve Elazığ Lisesini bitirdim. 1976 yılında Hacettepe Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı üniversitede kulak burun boğaz ihtisasımı tamamladım. Askerlik görevimi tamamladıktan sonra 1983 yılında Bursa’da serbest hekim olarak çalışmaya başladım. 1988 yılında arkadaşlarımla birlikte; kulak burun boğaz, işitme, konuşma, ses, denge bozuklukları alanında hizmet veren Grup Medika’yı kurduk. Günümüzde de Grup Medika’da çalışmaktayım. Evli ve 3 çocuk babasıyım.

Daha fazla gör
Soru:
Merhaba hocam 62 yaşındayım her iki kulakta işitme kaybım var. Cihaz takıyorum son 1 aydır sağ kulağımda titreşim duymaya başladım. Ne öneririsiniz?

Merhaba,

Yaşlılığa Bağlı İşitme Kayıpları sıkça karşılaşılan, kapsamlı değerlendirme gerektiren sorunlardır. Net ifadeler kullanabilmek için hem cihazınızı hem de işitme fonksiyonlarınızı kontrol etmek gerekir. Hiper tansiyon, diyabet ve romatoid artritten sonra yaşlanmaya bağlı olarak en çok sık görülen sorun, sizin de probleminiz olan yaşlılığa bağlı işitme kaybı : Presbiakuzi… 

Çoğunlukla da çift taraflı, yani her iki kulakta birden görülür. En son muayenenizi ne zaman yaptırdınız? İşitme testleriniz en son ne zaman tekrarlandı? Cihaz değişikliği yapıldı mı? İşitme kaybınız ilerleyici mi? Daha da önemlisi işitme kaybınızın derecesinin son durumu ne, bilmemiz ve bu bilgiler ışığında yanıtlamamız gereken olgular.

 

Sizi biraz aydınlatmak da istiyorum. 

KBB Hastalıklarında işitme kayıplarını genel olarak;  İletim Tipi ve Sensoriyel olmak üzere iki ana formda değerlendiriyoruz.

İletim Tipi İşitme Kayıpları çoğunlukla dış kulakta görülen sorunlarla ortaya çıkar. Örneklemek gerekirse; kulak kanalına kaçan yabancı cisimler, kulak kirleri, orta ve dış kulakta oluşan enfeksiyonlar yani iltihaplar ve tümörler, kulak zarının delinmesi, kireçlenme, kulak zarının zarın içeriye çökmesi, iç ya da orta kulakta sıvı birikmesi bu yönde örnek verilebilir.

Peki Sensöriyal İşitme Kayıpları? İşitme kayıplarının ağırlıklı bir bölümünde; yani %90’ında sebep sensoriyeldir.  Yani iç kulaktaki duyma hücrelerinin hasar görmesine bağlı olarak ortaya çıkar. Ana sebep de yaşlanmadır. Derimizin, kemiklerimizin yaşlanması gibi iç kulaktaki duyma hücrelerimiz de yaşlanabilmektedir. Bu da kendini işitme kaybı olarak gösterir. 

Size önerim, detaylı bir muayene gerekiyorsa işitme testlerinizin yenilenmesi ve bu bilgiler doğrultusunda tedavi programı oluşturulması. 

İşitme Kaybıyla ilgili farklı soruları yanıtladığım video programımı da izleyebilirisiniz. 

 

 

 

 

 

 

 

UZMANA SOR
Uzm. Dr. Faruk Şahin
Meslekte 46. yılı

Uzman doktorlarımız genellikle sorularınıza 3 iş günü içerisinde dönüş yapmaktadır.

Sohbet penceresi aç
1
Canlı Destek
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?