Bizi arayın: 0 224 234 05 00 Online Randevu
Uzm. Dr. Cengiz Mıhçı
Meslekte 48. yılı
Hakkında

1952 yılında Elbistan’da doğdum. Malatya Gazi İlkokulunu ve Elazığ Lisesini bitirdim. 1976 yılında Hacettepe Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı üniversitede kulak burun boğaz ihtisasımı tamamladım. Askerlik görevimi tamamladıktan sonra 1983 yılında Bursa’da serbest hekim olarak çalışmaya başladım. 1988 yılında arkadaşlarımla birlikte; kulak burun boğaz, işitme, konuşma, ses, denge bozuklukları alanında hizmet veren Grup Medika’yı kurduk. Günümüzde de Grup Medika’da çalışmaktayım. Evli ve 3 çocuk babasıyım.

Daha fazla gör
Soru:
Yeni doğan bebeklerde ayrıntılı işitme testlerinden çıkan sonuca göre, işitmenin düzeltilebilmesi için nasıl bir program uygulanıyor? Bir de bebeklerde işitme kaybı kesin olarak tedavi edilebilir mi?

Testler sonucunda işitme kaybı görülen çocuklar, tıbbi olarak tedaviye ihtiyaç duyuyorsa; Kulak Burun Boğaz hekimlerine gönderilir ve onların da önerileri doğrultusunda gerekli tıbbı tedavi uygulanır. Şayet tıbbi olarak tedavi edilemeyecek olanlar; İşitme cihazı, Koklear implant ve İşitsel rehabilitasyona vakit geçirmeksizin yönlendirilmektedir.

Yukarıda yer alan bu soru, işitme problemi olan bebek ya da çocukların ebeveynlerinin, sıkça yönelttikleri suallerden biri. Fakat bu soruyu şöyle düzenlemek gerekiyor; “Tıpta kesin hiçbir şey yoktur. Kesin kelimesi bilimde pek de kullanılmaz!” Bu nedenle soruyu; “Bebeklik çağı işitme kayıplarının tedavisine yasıl yaklaşmalıyız” şeklinde sorgulamak çok daha doğrudur!

Öncelikle altını çizmek gerekir ki; bebeklik çağındaki işitme kayıplarının birçok türü bulunmaktadır:

  • Dış kulak yolundaki bir kir de,
  • Orta kulakta biriken biraz sıvı da ya da orta kulaktaki iltihap da
  • Çeşitli doğumsal ve genetik anomaliler de işitme kaybına neden olabilir.

Bunların her birini ayrı ayrı ele almak gerekir. Çünkü işitme kaybının türü de, bunu yapan sebep de değiştikçe tedavi yaklaşımı da değişir. Tedavi bazen çok kolay, bazense karmaşık ve zordur. Kulak burun Boğaz uzmanları bebekleri muayene ettiklerinde, bir çoğunda muayene ile işitme kaybına yol açan sebebe tanı koyar ve uygun tedaviyi uygulayarak hastalıkları iyileştirebilir. Bazen tanı için odyologlardan veya farklı tıp uzmanlıklarından; örneğin radyolojiden de ayırıcı tetkik isteyebilir. Unutulmaması gereken şey; iyi bir tedavinin erken teşhisle yapılması ve doğru bir tanı ile sürdürülmesidir.

UZMANA SOR
Uzm. Dr. Faruk Şahin
Meslekte 46. yılı

Uzman doktorlarımız genellikle sorularınıza 3 iş günü içerisinde dönüş yapmaktadır.

Sohbet penceresi aç
1
Canlı Destek
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?