Bizi arayın: 0 224 234 05 00 Online Randevu
Uzm. Dr. Cengiz Mıhçı
Meslekte 48. yılı
Hakkında

1952 yılında Elbistan’da doğdum. Malatya Gazi İlkokulunu ve Elazığ Lisesini bitirdim. 1976 yılında Hacettepe Tıp Fakültesinden mezun oldum. Aynı üniversitede kulak burun boğaz ihtisasımı tamamladım. Askerlik görevimi tamamladıktan sonra 1983 yılında Bursa’da serbest hekim olarak çalışmaya başladım. 1988 yılında arkadaşlarımla birlikte; kulak burun boğaz, işitme, konuşma, ses, denge bozuklukları alanında hizmet veren Grup Medika’yı kurduk. Günümüzde de Grup Medika’da çalışmaktayım. Evli ve 3 çocuk babasıyım.

Daha fazla gör
Soru:
Oğlumuz 21 aylık oldu. Yaşıtları konuşmaya başladı. Son muayenede doktorumuz işitme kaybına karşı KBB uzmanından görüş almamızı istedi. Korktuğumuzu söylemem gerek. Çocuğumuzda işitme kaybı -olup olmadığını nasıl anlarız?

Bu ve benzer yöndeki soruları daha öncede yanıtlamıştık. Yeni doğanlarda işitme tarama testleri günümüzde zorunlu olarak yapılıyor. Dolayısıyla işitme kaybı olasılığının atlanmamış olmasını düşünüyorum.  Bu testler Otoacoustic Emmision( OAE) ve geniş bant Auditory Brainstem Responce (ABR) ile gerçekleştiriliyor; objektif ölçüm testleri, yani teste hastanın katkısı yok. Sinyal veriliyor, sonuçlar elektro fizyolojik olarak ölçülüyor. Ülkemizde her doğum kliniğinde var ve her yeni doğana yapılması da yasal düzenlemeler dahilinde zorunlu bir tarama testi. 

Bebeklerin “işitme kaybını teşhis etmek” gerçekten zor! Bebeklerde işitme kaybından şüphelenmek de derin bir sorgulamaya ihtiyaç duyuyor. Bebeklerde işitme kaybı sık görülebilen bir sağlık sorunu değildir.  Şayet zorunlu işitme testiyle alakalı bilgilendirmenizde bir kuşkunuz var ise bunu netleştirmekte fayda var.

Bebeklerde ayrıntılı;  kapsamlı işitme testleri; odyolojinin özel bir alanı. Teknoloji ve uzman odaklı bir disiplin. Bu kapsamda odyologlar birbirini doğrulayan birçok test uygulayarak, bebeğin işitme kaybı olup olmadığını, varsa bunun şeklini ve derecesini saptıyorlar. Bu amaçla Tonal ABR, OAE ( Oto Acoustic Emission, İmittansmetri, CAVR, ASSR  gibi birçok test uygulanmaktadır. Şüpheli durumlarda testler tekrarlanarak, sonuç netleştirilir. Bu testler sırasında bebeğin/çocuğun sakin kalması, gerekirse uyuması veya uyutulması gerekebilir.

 

 

UZMANA SOR
Uzm. Dr. Faruk Şahin
Meslekte 46. yılı

Uzman doktorlarımız genellikle sorularınıza 3 iş günü içerisinde dönüş yapmaktadır.

Sohbet penceresi aç
1
Canlı Destek
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?